Siililegi
selge: kokakunst on lahutamatu osa vene kultuurist. Esimesed teated Vene köögi kohta
pärinevad sajanditetagustest kirjalikest allikatest.
Iidsetest
aegadest on Venemaal küpsetatud karaskeid, valmistatud pelmeene ja
vareenikuid. Rukkijahust
küpsetati musta leiba, ilma milleta ei kujuta ka tänapäeval vene
söögilauda ette.
Vene
rahvusköögi omapära ei olenenud siiski üksnes toiduainetest, vaid
erilisest valmistusviisist,
milleks oli hautamine ja küpsetamine Vene ahjus. Taolisel meetodil
valmis toit
aegamööda malm- või savipotis.
Otse loomulikult
on vene köögile omapärane toiduaine hapukoor ehk smetana. Ilma
selleta on nii
mõnigi roog mõeldamatu. Samuti armastatakse marju – nii
värsketena, kissellides, kompottides
kui klimpide täidisena. Ka liha süüakse palju: kõige rohkem
veise- ja sealiha. Kalu
soolatakse ja suitsutatakse ning mereandidest on delikatessideks
jõevähk ja kaaviar.
Samuti on
vene köögis palju jooke: kali, mõdu, morss ja sbitnja (meejook).
Rahvuslik jook on tee,
millele lisatakse kas piima, koort, mitmesuguseid ürte või
sidrunit.
Tuntumad
rahvustoidud on näiteks kapsarullid, puljongid, uhhaad, rassolnikud,
sõrnikud. Lugu
peetakse igasugustest liha- ja kalaroogadest, pashast ning
pliinidest, kuid traditsioonilisi roogasid
on palju.
No comments:
Post a Comment